A zabkása fantasztikus lehetőség egy egészséges, tápláló és ízletes reggelihez. Ez az áfonyás és mogyoróvajas zabkása receptje tökéletes a hét bármely napjára, akár otthon, akár útközben.
Tipp: Használj citrom illóolajat, hogy egyensúlyba hozza az áfonya édességét, és vigyél egy kis citrusos csavart ebbe a receptbe.
Hozzávalók
- 150 gramm (zsírmentes) görög joghurt
- 150 ml cukrozatlan mandulatej
- 1 evőkanál chia mag
- 1-2 csepp citrom illóolaj
- 1 csésze zabpehely
- 1/2 csésze friss áfonya
- 1 evőkanál (cukormentes) áfonyalekvár – üvegenként
- 1 evőkanál mogyoróvaj (vagy előnyösebb dióvaj) – üvegenként
- Extra áfonya a tálaláshoz
- 4-6 befőttes üveg a tálaláshoz
Lépések
- Egy közepes tálban tegyük bele a joghurtot és a mandulatejet. Addig keverjük, amíg krémes állagot nem kapunk. Keverjük hozzá a chia magot, a zabot, a citrom illóolajat és az áfonyát. Addig keverjük, amíg egyenletes keveréket nem kapunk. Fedjük le a tálat, és tegyük hűtőbe legalább négy órára vagy egy éjszakára.
- Fogd meg befőttes üvegeid, és töltsük meg minden üveg felét az zabkásával, majd adjunk hozzá egy evőkanál áfonyalekvárt és egy evőkanál mogyoróvajat. A tetejére még több zabkását. Tedd rá az üvegekre a fedőt, és tedd a hűtőszekrénybe későbbre.
- Tálalás előtt díszítsük a tetejét néhány extra áfonyával
Extra tipp: A melegítő, fűszeres ízhez használj egy fogpiszkálónyi fahéj illóolajat és keverd át vele!