You are currently viewing Hogyan befolyásolhatja étrendje az ösztrogén szintet

Hogyan befolyásolhatja étrendje az ösztrogén szintet

Az ösztrogéndominancia olyan állapot, amikor az emberekben magassá válik az ösztrogén hormon szintje.Ez az állapot számos egészségügyi problémához kapcsolódik, beleértve az emlőrák bizonyos típusait, a petefészekrákot és a policisztás petefészek szindrómát (PCOS).

A kutatások azt mutatják, hogy egyes táplálkozási minták a szervezet magasabb ösztrogénszintjéhez kapcsolódnak, míg más étrendi szokások és bizonyos élelmiszerek segíthetnek csökkenteni az ösztrogénszintet. Ez a cikk elmagyarázza, hogy az elfogyasztott élelmiszerek hogyan befolyásolják az ösztrogénszintet, beleértve azt is, hogy mely táplálékok kapcsolódnak magasabb szinthez, és milyen étkezési szokások ösztönözhetik az optimális ösztrogénszint megtartását.

Ösztrogénszintek és az egészség

Az ösztrogén egy olyan hormon, amely kritikus szerepet játszik mind a női, mind a férfi szexuális működésben. Amellett, hogy a reproduktív egészséghez elengedhetetlen, az ösztrogén a szervezet számos más rendszerében is részt vesz, beleértve az immunrendszer, az érrendszer, a neuroendokrin rendszer és az egészséges és erős csontozat megtartásáért.

Az ösztrogénnek három fő típusa van:  az ösztron (E1), ösztradiol (E2) és ösztriol (E3). Az ösztradiol az ösztrogén legelterjedtebb és biológiailag legaktívabb típusa a reproduktív korú nőkben,fő termelői a szervezetben a petefészkek. Az ösztradiol mind a nőkben, mind a férfiakban megtalálható, bár a nőkben a  szintje normál esetben sokkal magasabb.

Bár az ösztrogén egy nélkülözhetetlen hormon, a túl sok ösztrogén növelheti bizonyos krónikus betegségek, köztük a mell- és a petefészekrák kockázatát. Ezt az állapotot hivatalosan ösztrogéndominanciaként ismerik. Az alacsony ösztrogénszint szintén negatívan befolyásolhatja az egészséget, de ez a cikk most elsősorban az ösztrogéndominanciára összpontosít.

Érdekes módon a kutatások kimutatták, hogy az étrend és az életmód képes befolyásolni az ösztrogénszintet. Egyes étrendeket összefüggésbe hoztak az egészséges ösztrogénszinttel és az ösztrogéndominanciával kapcsolatos betegségek kockázatának csökkenésével, miközben mások épp ellenkezőleg hatnak a szervezetben. Ennek az az oka, hogy az elfogyasztott táplálék befolyásolhatja az ösztrogén metabolizmusát és kiválasztódását a szervezetben, sőt, bizonyos táplálkozási minták összefüggenek az elhízással, ami szintén befolyással bír  az  ösztrogénszintre.

A túlzott testzsír növelheti az ösztrogénszintet és a betegségek kockázatát, mivel a zsírszövet is képes ösztrogént termelni. Az elhízás az aromatáz enzim megnövekedett szintjével jár együtt, amely önmagában is hozzájárul az ösztrogén termeléséhez.

Összegzés

„A táplálkozási döntések befolyásolják a hormonális egészséget, és ezáltal az ösztrogén anyagcserét és kiválasztását. Bizonyos táplálkozási szokások túlsúlyhoz és elhízáshoz vezethetnek, ami növelheti az ösztrogén szintjét a szervezetben.”

Magas ösztrogéntartalmú étrendek

Számos tanulmány kimutatta, hogy a nyugati típusú táplálkozási minták, amelyeket a vörös hús, a feldolgozott élelmiszerek, az édességek, a tejtermékek és a finomított gabona fogyasztása jellemez, következetesen magasabb ösztrogénszinttel járnak együtt. Hasonlóképpen, ezek a táplálkozási szokások a mellrák és az elhízás fokozott kockázatával járnak együtt. 

32 tanulmányt áttekintve azt találtuk, hogy a magas vörös- és feldolgozott hús- és édességtartalmú nyugati étrend 14%-kal növeli a mellrák kockázatát. Eközben a sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend 18%-kal csökkentette a kockázatot. Az áttekintésből kivehető, hogy a megnövekedett kockázat valószínűleg a nyugati típusú étrendi szokásokhoz kapcsolódó megemelkedett ösztrogénszintnek és a megnövekedett testzsírszázaléknak köszönhető.

Fontos megjegyezni, hogy a menopauza után, amikor a petefészkek már nem termelnek ösztrogént, a zsírszövet válik a nők fő ösztrogén forrásává. Ez az oka annak, hogy az elhízott posztmenopauzás nők ösztrogénszintje magas, és fokozottá válik  a mellrák kockázata. Emiatt azoknál a posztmenopauzás nőknél, akik olyan étrendet követnek, amely elősegíti a súlygyarapodást és az ösztrogéndominanciát, nagyobb kockázatot jelenthet a mellrák és más krónikus betegségek kialakulása.

Összegzés

„Bizonyos táplálkozási szokások, beleértve a magas vörös és feldolgozott húst, finomított gabonát és más feldolgozott élelmiszereket, megemelkedett ösztrogénszinthez vezetnek és megnövelik bizonyos  betegségek kockázatát.”

Az egészséges ösztrogénszintet elősegítő diéták

Bizonyos diétákról kimutatták, hogy elősegítik az egészséges ösztrogénszintet és az optimális testsúlyt, miközben jelentősen csökkentik a betegségek kockázatát. A tanulmányok azt mutatják, hogy a teljes, tápanyagban gazdag élelmiszerekre, különösen a zöldségekre és gyümölcsökre összpontosító étrendek elősegítik az ösztrogén és más hormonok egészséges szintjét.

Mediterrán diéta

Kutatások igazolták, hogy a mediterrán étrend összefüggésbe hozható az egészséges ösztrogénszinttel. Gazdag halakban, zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben, és korlátozza az emelkedett ösztrogénszinttel kapcsolatos élelmiszereket, beleértve a feldolgozott és vörös húsokat, valamint a magas zsírtartalmú feldolgozott élelmiszereket.

Egy régebbi tanulmány 115 nőt követett nyomon, akik mediterrán stílusú étrendet folytattak 6 hónapon át. Az étrend gazdag volt növényi fehérjében és növényi zsírokban, és kevés állati eredetű fehérjét és zsírt tartalmazott. A diétát követő nőknél a teljes ösztrogénszint 40%-kal csökkent azokhoz a nőkhöz képest, akik nem változtattak étrendjükön.

A rostban gazdag étrendek, mint például a mediterrán étrend, általában nagy mennyiségeben tartalmaznak fitoösztrogéneket.. Ezek olyan ösztrogénszerű molekulák, amelyek bizonyos élelmiszerekben, például szójában, hüvelyesekben, diófélékben, gabonákban, gyümölcsökben, zöldségekben és magvakban is meg találhatók. A fitoösztrogének a sejtekben lévő ösztrogénreceptorokhoz kötődnek, és antiösztrogén vagy ösztrogén hatásúak lehetnek. Például bizonyos fitoösztrogének versenyeznek az ösztrogénnel, mert az ösztrogénreceptorokhoz kötődnek, és blokkolják az ösztrogén felszívódását. Emiatt a tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos fitoösztrogénekben gazdag táplálékok védelmet nyújthatnak a hormonérzékeny rákos megbetegedések ellen, például bizonyos mellrákok esetében.

Ugyanakkor, bár a fitoösztrogéneket összefüggésbe hozták bizonyos előnyökkel, a tanulmányok káros hatásokról is beszámoltak.. Például tanulmányok kimutatták, hogy a szója fitoösztrogénjei károsíthatják egyes emberek hormonális egészségét.

A kutatás ezen a területen folyamatban van.

Fontos megjegyezni, hogy a táplálkozásban a legtöbb dologhoz hasonlóan a fitoösztrogének és az egészség közötti kapcsolat nem egyértelmű, számos tényezőtől függ, beleértve az életkort és az egészségi állapotot.

Rostban gazdag étrendek

A kutatások azt mutatják, hogy a rostban gazdag étrendek, például a magas teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étrendek segíthetnek csökkenteni az ösztrogénszintet, és védelmet nyújtanak bizonyos ösztrogéndominanciával összefüggő rákos megbetegedések ellen.

A teljes kiőrlésű gabonák tele vannak rostokkal, amelyek csökkenthetik a koleszterin felszívódását. Tekintettel arra, hogy a koleszterin az ösztrogén előfutára, ez csökkentheti a keringő ösztrogén szintjét a vérben. A magas rostbevitel csökkenti az ösztrogén felszívódását a vastagbélben, és fokozza a széklettel történő ösztrogénkiválasztást. Ez lehet az oka annak, hogy a vizsgálatok kimutatták, hogy a rostban gazdag étrend alacsonyabb ösztrogénszinttel és így a mellrák kockázatának csökkenésével jár.

Növényi alapú étrendek

A vegetáriánus és növényközpontú étrend szintén elősegítheti az egészséges ösztrogénszintet. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a vegetáriánus vagy félvegetáriánus étrendet követő emberek ösztrogénszintje alacsonyabb, és bizonyos, megemelkedett ösztrogénszinttel összefüggő rákos megbetegedések kockázata csökken.

A növényi alapú diéták alapja a gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek, amelyek mindegyike elősegítheti az egészséges ösztrogénszintet.Ráadásul a vegetáriánus és növényi alapú étrendek általában kevesebb telített zsírt tartalmaznak, mint a hagyományos nyugati étrendek. Tanulmányok összefüggésbe hozták a magas telített zsírtartalmú étrendet az emelkedett ösztrogénszinttel.

Összegzés

„A magas rosttartalmú, növényi alapú és mediterrán táplálkozási minták elősegíthetik az egészséges ösztrogénszabályozást.”

Tippek az ösztrogénszint csökkentésére

Fontos megjegyezni, hogy az étrenden kívül számos tényező, beleértve az életkorát és az egészségi állapotát, befolyásolhatja szervezete hormonszintjét. Ezért fontos, hogy beszéljen egészségügyi szakemberrel, ha aggódik az ösztrogén dominancia miatt.

Általánosságban elmondható, hogy a következő tippek elősegíthetik az egészséges ösztrogénszintet.

  • Kövesse a rostban gazdag étrendet. Tanulmányok kimutatták, hogy a rostban gazdag étrend elősegíti az egészséges ösztrogénszintet. Például az élelmi rostok növelése elősegítheti az ösztrogén széklettel történő kiválasztását, ami segíthet a szervezet szintjének szabályozásában
  • Korlátozzon bizonyos állati eredetű termékeket. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a vörös és a feldolgozott húsok növelhetik az ösztrogénszintet a szervezetben, így ezen élelmiszerek korlátozása támogathatja az ösztrogén szabályozását
  • Kövesse a mediterrán stílusú diétát. A zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben és hüvelyesekben gazdag mediterrán étrendet összefüggésbe hozták az egészséges ösztrogénszinttel, és elősegítheti az ösztrogén szabályozását 
  • A felesleges testzsír elvesztése. A felesleges testzsír elvesztése kiváló módja a keringő ösztrogén csökkentésének. Ráadásul a fogyás számos krónikus betegség, köztük a hormonérzékeny mellrák elleni védelemben is segíthet
  • Korlátozza a finomított szénhidrátokat és a feldolgozott élelmiszereket. A tanulmányok a finomított szénhidrátokban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag nyugati táplálkozási mintákat az emelkedett ösztrogénszinttel társították 
  • Mozgás. Kutatási tanulmányok szerint a testmozgás segíthet csökkenteni a keringő ösztrogénszintet, elősegíti az egészséges ösztrogénszabályozást, és védelmet nyújthat az olyan krónikus betegségek ellen, mint a mellrák
  • Korlátozza az alkoholfogyasztást. Egyes kutatások azt mutatják, hogy az alkoholfogyasztás negatívan befolyásolhatja a hormonokat, és egyes embereknél növelheti az ösztrogénszintet 

Összegzés

„A tápláló étrend követése, az elegendő testmozgás és a felesleges testzsír elvesztése révén egészséges életmódra való áttérés elősegítheti az egészséges ösztrogén szabályozást.”

Az eredeti cikket és a hivatkozásokat elérhetitek:

https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-lower-estrogen

Beszereznéd a doTERRA termékeit?

Lépj kapcsolatba velünk! Vásárolhatsz regisztrált felhasználóként, vagy regisztráció nélkül a doTERRA oldalán.

Vásárolni szeretnék

Vélemény, hozzászólás?