You are currently viewing Illattréning

Illattréning

  • Post category:Tudomány

Koronavírus-fertőzést követően a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező egyének is gyakran számolnak be szaglászavarról, hirtelen kialakuló szaglásvesztésről. Ez a fertőzés lezajlását követően legtöbbször két hét alatt megszűnik, de hosszabb ideig, akár hetekig, az esetek egy részében tartósan is megmaradhat.

A fokozatosan kialakuló szaglásvesztés hátterében gyakran orrmelléküreg gyulladás vagy egyéb idegrendszeri betegségek állhatnak, melyek esetében az alapbetegség tisztázása és kezelése hozhat javulást.

A szaglás és az ízérzés elvesztése

A COVID-19 meglehetősen gyakori tünete a szaglás elvesztése, ami közvetlen hatással lehet az ízérzésre is. A két érzék különálló, de összekapcsolódik, a megfelelő ízérzéshez szükséges a szaglórendszer működése is. Az alapvető ízek az édes, sós, keserű, savanyú, valamint az ezek kombinációiból kialakuló összetett ízek érzékelése a szaglás képességétől függ.

Szaglástréning, mint kezelés

A szaglástréning technikáját 2009-ben fejlesztették ki Hummel német fül-orr-gégész és munkatársai. A COVID-19 fertőzésre összeállított legújabb szakmai ajánlásokban is szerepel, többek között a British Rhinological Society, a Brit Fül-orr-gége Társaság tagozatának augusztusi állásfoglalása is javasolja.

Hogyan működik a szaglástréning a gyakorlatban?

A pácienseknek 12-24 hétig, naponta 2 alkalommal, alkalmanként 10-20 másodpercig 4 féle illóolajat kell orron át belélegezniük. Thomas Hummel az alábbi 4 illatot határozta meg: 

o virágos illat (rózsa)
o gyümölcsös illat (citrom)
o fűszeres illat (szegfűszeg)
o gyantás illat (eukaliptusz)

Szaglókészlet

A gyakorlat során az olajok szagolgatásának sorrendje tetszőlegesen választható. Apró szippantásokat kell végezni. Nem ajánlott túl gyorsan, túl mélyen belélegezni. Néhányszor bele kell szippantani, de összességében 20 másodpercnél több időt nem szükséges eltölteni egy-egy illattal. A következő illat beszippantása előtt pihenjen 1 percet, hogy távozhasson az előző illat az orrból.

Javasolt a gyakorlathoz nyugodt körülményeket teremteni, zavaró tényezőket kiiktatni, amikor teljes mértékben a gyakorlatra tud koncentrálni. Próbálja felidézni a korábbi illatélményt. Érdemes a szaglásvesztés érzékelése után minél korábban elkezdeni a szaglástréninget, így a lehető legjobb eredmény érhető el.

A szaglás anatómiája

Hogyan segít a szaglástréning a szaglás visszaállításában?

A szaglószerv az egyetlen érzékszervünk, amely képes a regenerációra.

Kimutatták, hogy 12 hetes szaglási tréninggel az esetek egyharmadában mérsékelhető a szagláskárosodás tartóssá válása.

Érdemes naplót vezetni a szaglás változásáról.
Ez az alapvetően egyszerű technika segít újjáépíteni a szaglás folyamatát. Azok az egyének, akik elveszítik szaglóképességüket vírus, így COVID-19 fertőzés vagy sérülés esetleg ismeretlen ok következtében, ha minél előbb elkezdik a gyakorlatot, nagymértékben javíthatják esélyeiket a szaglás helyreállítására.

A rövid, intenzív szagimpulzusok minden alkalommal stimulálják a szaglás érzékelő sejtjeit és a szagló ideget Bármilyen típusú visszatérő szagérzékelés bíztató jel.

Vélemény, hozzászólás?