You are currently viewing Szaglászavarok

Szaglászavarok

 • Post category:Tudomány

A szagok kivételesen erős hatással vannak fizikai, pszichés és társas életünkre is. Képzeljük el, milyen lenne az élet szagok nélkül! 

Az anozmiát (szagláshiány) kiterjedt kutatások keretében vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a szagok érzete nélküli élet demotiváltsághoz, depresszióhoz, csökkent étvágyhoz, illetve az ételek iránti érdektelenséghez vezethet. Alább láthatjátok az ismert szaglási rendelleneségeket. 

 • Anozmia (szagláshiány)
  Egyáltalán nincs szaglás. Ebben a betegségben szenvedő egyének hajlamosak a depresszióra, libidójuk korlátozott. A betegség örökölhető, illetve a fejet ért trauma következtében alakulhat ki. Anozmia létrejöhet olyan esetben is, amikor valaki hosszabb ideig van kitéve vegyszereknek vagy rendszeres operációknak.
 • Hipozmia (szagláscsökkenés)
  A szaglás részleges elvesztése, csökkenése.
 • Hiperozmia (szagérzékenység)
  A szagok iránti túlérzékenység.
 • Parozmia
  Képzelt szagok eltorzulása.
 • Kakozmia (szagláshallucináció)
  Egy nem létező szag folyamatos képzete

 

A szaglási zavarok kialakulásának a lehetséges okai

A szaglás elvesztéséhez olyan körülmények vezethetnek, mint az orrüreg elzáródása, A-vitamin-hiány, akut vírusos hepatitisz, a hormonrendszer működési zavarai, Turner-szindróma (kromoszóma-hiány, főleg nőkre jellemző), halántéklebeny- sérülések, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, valamint a hipotalamusz sérüléseivel összefüggésbe hozott ösztrogénreceptorok változásai és mellrák.

1.  Vírusos megbetegedések

Az olyan vírusos megbetegedések, mint az influenza, a nátha vagy az akut vírusos hepatitisz, gyakran okoznak anozmiát, habár általában ez csak átmeneti állapot.

2.  Megfázás, dohányzás

Az orr nyálkahártyájának gyulladása során az illékony anyagok nem jutnak el a szaglóhámhoz, és így időszakos szagláshiány lép fel.

3.   Szaglási adaptáció és habitáció

A szaglási adaptáció folyamata során a szaglórendszer egy bizonyos szagot vagy aromát olyan hosszú ideig érzékel, hogy ahhoz már alkalmazkodik, és többé nem tudja felismerni. Ilyen például a saját otthonunk szaga, azaz normális körülmények között már nem regisztráljuk külön szagként. Szokták mondani, hogy a friss ágynemű szagát két nap használat után már biztos nem érezzük, ahogyan a saját szagunkat sem. A szaglási habituáció viszont azt jelenti, hogy a szaglórendszer rövid időn belül sokféle szagot érzékel, és már nem képes több szag, illetve a már érzékelt szagok között különbséget tenni. Ilyenkor érdemes darált vagy szemes kávét szagolni, mert a kávé illata úgymond ’kitisztítja’ az orr nyálkahártyáját.

Láthatjuk, hogy életminőségünket a szaglásunkkal kapcsolatos zavarok, mennyire befolyásolhatják. Igyekezzünk megőrizni vagy megelőzni, hogy komolyabb degeneráció alakuljon ki. Az esszenciális olajok hatékony segítséget nyújthatnak ezen a téren. 

A szaglás visszaszerzésére dr. Hummel terápiát dolgozott ki, melyről illat-tréning cikkünkben részletesen tájékozódhatsz.

 

Vélemény, hozzászólás?