aromaterápia

Az illóolajok

Mi az illóolaj?

Többféle megközelítés is létezik…

A világon kb 50.000 – 60.000 féle aromás növény található, melyek legfőbb hatóanyaga az illóolaj. Az illóolajok a növények különböző részeiben fordulnak elő, (virágok, magok, levelek, gyümölcsök, gyökerek…) és különböző eljárásokkal nyerik ki őket. Ipari szinten kb. 400-500 féle illóolajat állítanak elő, amelyet a kozmetikai- az élelmiszer- és a gyógyszeripar is hasznosít.

Az illóolajok nem képeznek egységes kémiai csoportot, különböző vegyületek formájában fordulnak elő a növényben: alkoholok, éterek, észterek, ketonok, fenolok stb… ezek biztosítják az illóolajok tulajdonságait, meghatározzák azok felhasználási módjait. Egy növény jellemzően tucatnyi, de akár több száz kémiai összetevőt is tartalmazhat, ezért az illóolajok sokrétű tulajdonsága és felhasználása.

aromaterápia illóolajok
illóolajok aromazsu

Másrészt…

Az illóolaj a növény lényege, esszenciája, bár erőteljes fizikai hatásokkal rendelkeznek (a kémiai hatóanyagok útján), olyan éteri minőséget is képviselnek, ami együtt rezeg a lelkünkkel. 

Képes behatolni a tudatalattinkba és egyedi rezgésével pozitívra hangolni viselkedésünket és érzelmeinket. Megtalálja és feltárja belső blokkjainkat és segít feloldani azokat, hogy újra élvezhessük a harmonikus és egészséges életet. 

Minden egyes illóolajnak egyedi energiája és frekvenciája van, amivel átsegíthet a különböző érzelmi állapotokon, traumákon és élethelyzeteken.

Az illóolajok élő, természetes anyagok, ezért kiváló alternatívát jelentenek az egyensúlyából kibillent szervezet harmonizálására, helyreállítására, egyszerre kezelik a fizikai testet, a lelket és a szellemet.

aromazsu illóolajokról

Az aromaterápia története dióhéjban

Az illóolajok élő, természetes anyagok, ezért kiváló alternatívát jelentenek az egyensúlyából kibillent szervezet harmonizálására, helyreállítására, egyszerre kezelik a fizikai testet, a lelket és a szellemet.

Az aromaterápia felfedezőinek az Egyiptomiakat tartják, de az ókori nagy gyógyítók, mint Hippokratész vagy Galenus is nagyra becsülte az illóolajokat és számtalan gyógymódban alkalmazta. 

aromaterápia története Egyiptom

„Az egészséghez vezető út napi egy illatos fürdő és aromás masszázs.” 

Hippokratész

René Marurice Gattefossé - az aromaterápia forradalmasítója

A középkorban is sok jeles gyógyító alkalmazta terápiáiban az aromás növényeket, érdemes megemlíteni Hildegard von Bingen rendfőnök asszonyt, akinek egyik kedvenc növénye a rozmaring és a levendula volt, de megemlíthető Paracelsus, kinek nevéhez az esszencia elnevezés – mint a dolog leglényegibb eleme – köthető. Neki köszönhetjük a hatóanyag fogalmát is és munkásságához olyan szólások köthetők mint: „Fűben fában orvosság”.

Az újkorban az aromás gyógynövények használata már párosul egyéb terápiákkal, úgymint diéták és vízterápiák (Priessnitz, Kneip).

A nagy áttörést a XX. század elején René Marurice Gattefossé hozza el az aromaterápia történetébe: Illatszervegyészként egy kísérlet folyamán megégeti a kezét és levendula illóolajjal kezeli az égett sebet. Nagy meglepetésére a sérülés gyorsan és szépen gyógyul – és ez a folyamat annyira lenyűgözi, hogy azonnal mélyebb vizsgálatokba kezd a levendula illóolajjal. Egész további életét az illóolajok kutatásának szenteli és sok más orvosnak és kutatónak nyújt alapot munkásságával. Ő nevezi el az illóolajokkal történő terápiát aromaterápiának.

A múlt században több más, egymástól független orvos és szakember is nevet szerzett az illóolajoknak:

Margeurite Maury (1895-1968)

Ausztriában született, majd Franciaországban és Angliában élt és alkotott férjével, akivel közös szenvedélyük az egészség helyreállítása volt, természetes módszerekkel. Alkalmaztak homeopátiát, radisztéziát és oszteopátiát és amás alternatív gyógymódokat. 

Margeurite több éves kutatása és gyakorlati alkalmazása során felfedezte az aktív zóna aromás részecskéinek értékét, és tudományos hitelességgel rögzítette a hatásokat

Jean Valnet (1920-1995) 

Francia katonaorvos volt, aki az indokínai háborúban kezdett el érdeklődni az aromaterápia iránt, majd a teljes életét a gyógynövény-gyógyászat és az aromaterápia tanulmányozásának és oktatásának szentelte.

Dominique Baudoux (1957 – )

Belga gyógyszerész, együtt dolgozott Pierre Franchomme-mal, nevéhez köthető az aromaterápia népszerűsítése az egészségügyi dolgozók és a gyógyszerészek közében.

Renato Cayola és Giovanni Gatti

Két olasz orvos az illóolajok idegrendszerre gyakorolt hatásait vizsgálták, felismerték hogy általuk sikeresen kezelhető az álmatlanság, a szorongás, a depresszió vagy a különböző függőségek és más pszichés zavarok.

Robert Tisserand 

Több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik az illóolaj-keverés és az aromaterápiás termékfejlesztés területén, neki köszönhető, hogy az illatok életünk szinte minden területén körülvesznek minket.

Pierre Franchomme

A modern, tudományos aromaterápia úttörője, kutatómunkája lefektette az aromás farmakológia alapjait és elvezette a „kemotípus” alapfogalmához. Kutatásai napjainkban a degeneratív, neurológiai és autoimmun betegségekre összpontosítanak és új perspektívákkal kecsegtetnek

Az illóolajok felhasználása
és alkalmazási módjai

Az illóolajokat széles körben használják a hagyományos orvoslásban, élelmiszer-adalékanyagként vagy élelmiszer-tartósítószerként, valamint az aromaterápiában, de az illatszer- és kozmetikai iparban is. 

Az elmúlt néhány évben megnőtt az érdeklődés az illóolajok felhasználása iránt, mivel sok kutatás vizsgálta a biológiai aktivitásukat. 

Az illóolajok és összetevőik antimikrobiális tulajdonságait egyes baktériumok és gombák ellen több mint 500 jelentés írja le, sőt, kísérleti állatokon is megfigyelték az illóolajok gyulladásgátló, köhögéscsillapító és görcsoldó hatását. 

Az illóolajok jelentős szerepet játszhatnak antioxidánsként, rovarölőként, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapítóként is, továbbá feltárták bizonyos illóolajok májvédő és karcinogén hatását is. 

Mindazonáltal csak néhány kutatási eredmény mutatható fel az illóolajok toxicitásáról vagy olyan krónikus toxicitásáról, mint a teratogenezis, karciogenezis vagy mutagenezis.

Az illóolajok 3 felhasználási módja

Aromás diffúzer

Aromás: lélegezd be vagy használj diffúzort

• tisztítja a levegőt
• kinyitja a légutakat
• hangulatjavító és érzelmi kiegyensúlyozó

illóolajok külsőleg

Külsőleg

• Használd a talpakon, gerinc mentén, nyakon... és/vagy ahol problémát érzel
• Alkalmazhatod hígítva vagy hígítatlanul, a protokolltól, egészségi állapottól, életkortól függően

illóolajok belsőleg

Belsőleg

Bár az EU-s szabályok nagyon szigorúak e témában, a terápiás minőségű illóolajok, melyeket a protokoll nem tilt – használhatók belsőleg.

• cseppenthetjük nyelv alá, vízben oldva, vagy kapszulába téve
• ezen a módon támogatható az emésztőrendszer, a máj és a vizeletkiválasztó rendszer munkája
• segítheti a száj- és torok higiéniát
• stabilizálhatja a vércukorszintet

Az illóolajok kinyerési módjai

Az illóolajok többféle módon is kinyerhetők a növényekből. A módszerek az évek folyamán sokat finomodtak, csiszolódtak alkalmazva a legújabb technikai vívmányokat. Azt, hogy mikor melyik módszert alkalmazzák, a drog típusától és a benne lévő kémiai hatóanyagoktól függ.

vízgőzdesztilláció - aromaterápia

Vízgőzdesztilláció

Leggyakrabban a vízgőzdesztillációt alkalmazzák, amelyben a növényi részben lévő illóolajat a vízgőz segítségével vonják ki.

hidegen sajtolás

Hidegen sajtolás

A hidegen sajtolás egy mechanikai módszer, melynek segítségével a citrusfélék héjából nyerik ki az esszenciát.

enfleurage

Enfleurage

Olyan növényeknél alkalmazzák, melyek nagyon érzékenyek a magas hőmérsékletre. A drogot először zsírba áztatják, majd a zsírból alkohol segítségével nyerik ki az aromás vegyületet, melyet abszolútnak neveznek.

szuperkritikus kivonás aromaterápia

CO2 szuperkritikus kivonás

Tiszta és biztonságos eljárás, melynek nincs negatív hatása a környezetre. A létrejött kivonat steril, és teljes spektrumban őrzi meg a természetes összetevőket.

Az illóolajok minősége és beszerzése​

Az aromaterápia mára reneszánszát éli. A gazdaság számos területén alkalmazhatók az illóolajok, azonban ezek az iparágak nem feltétlenül fordítanak figyelmet a minőségre, számukra az eladott mennyiség, az olcsó beszerzés, a gyors megoldások és a minél nagyobb haszon jelenti a motivációt az illóolajokkal való foglalkozásban.

A valódi, holisztikus aromaterápia már a botanikailag meghatározott növény piciny korától figyelemmel kíséri annak fejlődését, hangsúlyt fektet a környezetre, a betakarítás idejére és módjára, majd a kiszerelésre és forgalomba hozatalra is. 

Az illóolajok terápiás tulajdonságait a bennük lévő kémiai hatóanyagok határozzák meg, ez adja az értéküket, de ezeket a vegyületeket nem szabad manipulálni, gazdagítani vagy elvenni belőlük, mert abban a pillanatban megbomlik az esszenciában rejlő energia, információ és megváltozik a terápiás hatás.

Source to you

Az olyan cégek, mint a DoTerra, nagy hangsúlyt fektet az illóolajok minőségére – az egész céget erre az alapelvre – a minőségben nincs megalkuvás – építette fel. 

A folyamatos minőség biztosítása érdekében egy minőségbiztosítási rendszert hozott létre, melyet CPTG-nek nevezett el. Ebben a rendszerben 3 alkalommal és többféle eljárással ellenőrzik az illóolajok minőségét.

CPTG minőség doterra source to you
doterra - Source to you

A legismertebb, és az illóolajokról a legtöbb információt tartalmazó vizsgálati eredmény a gázkromtográfiás adatlap (milyen hatóanyagok milyen arányban vannak jelen), mely minden olaj esetében az interneten elérhető. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy olvasd le az üvegcse alján lévő sorozatszámot és az adott weboldalon írd be a keresőbe. (sourcetoyou.com – enter your quality ID)

A Source to You oldalon megismerkedhetsz a doTerra-val kapcsolatban álló termesztőkkel, desztillálókkal, tudományos szakemberekkel és terapeutákkal. Különböző kis videókban megismerheted egyes illóolajok előállítási útját, vagyis azt, mi is rejlik az üvegcse háta mögött.

Co-impact Sourcing – Fenntartható beszerzés

Az illóolajok beszerzésénél nagy jelentősége van a tiszta forrásnak. Ahhoz, hogy a növény megfelelő minőségben és mennyiségben állítson elő illóolajat, biztosítani kell számára a megfelelő környezetet, éghajlatot, mikroklímát és gondozást. 

A doTerra különleges kapcsolatot alakított ki a növényeket kezelő farmerekkel, közöségekkel, állami szervekkel. Nem csak technológiai segítséget nyújt, de támogatja a közösséget abban is, hogy a növényekkel való foglalkozás hosszú távon valósuljon meg, olyan módszerekkel, ami biztosítja a folyamatos illóolaj ellátást.

doterra - fenntartható beszerzés
doterra co-impact

Az doTERRA Co-Impact Sourcing stratégiája egyben egy tudatos megközelítés is, amely etikailag felelős foglalkoztatási lehetőségeket biztosít az illóolaj-ellátási láncban részt vevők számára azáltal, hogy munkahelyeket teremt és tart fenn a vidéki és rosszul ellátott területeken. 

A doTERRA elkötelezett amellett, hogy minden érintett jól járjon az aromás növényekkel való foglalkozással – a kistermelőktől a végfelhasználókig – vagyis a forrástól egészen a fogyasztóig. 

A doTerra különböző kis videókban mutatja be, hogyan támogatja az egyes területeken élő farmereket és desztillálókat, és ezáltal hogyan gyakorol pozitív hatást több ezer ember életére a minőségi illóolajok megosztása által.