You are currently viewing Mire használható a szárított levendula

Mire használható a szárított levendula

Ha szereted a levendula illatát, valószínűleg a lehető legtovább szeretnéd élvezni a szárított levendula csokrodat, amelyet magad gyűjtöttél vagy vásároltál. A továbbiakban megosztunk pár ötletet és módszert, amellyel tovább tudod élvezni ezt a kellemes illatú, szárított aromás csokrot.

Egy gyors tipp a kezdés előtt: Hogyan akadályozzuk meg a szárított levendula hullását

Ha valaha is dolgoztál már száraz levendulával, akkor tudod, hogy a morzsolódása hihetetlenül gyakori. A levendula leszedése és szárítása a virágok teljes kinyílása előtt a legjobb módja annak, hogy elkezdd.

1. Mit tehetsz a levendula szárakkal…

A legtöbb ember eldobja a levendula szárát, de van haszna. Nem olyan illatosak, mint a bimbók, de még mindig tartalmazzák a levendula esszenciális olaját, és praktikusan használhatók a házban.
Az egyik egyszerű módja annak, hogy az emberek használják őket, hogy segítsenek tüzet gyújtani. Mivel természetesen tartalmaznak olajat, gyorsan meggyulladnak, és segítenek a szabadban tüzet gyújtani, ezért érdemes kéznél tartani a szárakat erre a célra.

Lehet, hogy nem ez az első választásod, de a szárat füstölővé is alakíthatod:
Kálium-nitrát fürdőbe áztatva, majd szárítva a töveket füstölőtartóba és gyertyába helyezhetjük. Lassan égnek miközben illatukat a levegőbe bocsátják.

2. Mihez kezdj a levendula szárított leveleivel…

Bár a levendula levelei nem annyira ismertek, mint a virágok, ugyanúgy erőteljes aromával rendelkeznek. Érdemes tehát megfontolni megőrzésüket és felhasználásukat – különösen, ha szeretsz otthon kézműveskedni.

  • Levendulás olaj

A levendula virágaihoz hasonlóan a levélkéknek is sokféle hasznosítása van. Az egyik legnépszerűbb a levendulás olaj készítése. Ezt a módszert macerálásnak nevezik, és ugyanúgy készül, mint a virágoknál. Egy befőttes üveget ½-ig vagy ¾-ig megtöltünk levelekkel, majd hozzáadjuk kedvenc olajunk, mint például sárgabarackmag, mandula, olíva… Hagyjuk a leveleket néhány hétig az olajban ázni, majd szűrjük le – érdemes néhányszor átforgatni az üveget, hogy erősebb infúziót kapjunk.

  • Levendula ecet

Egy másik népszerű felhasználási mód a saját levendula ecet elkészítése. Ebben az esetben is egy tégelyt 50%-ig meg kell tölteni friss vagy szárított levelekkel, amelyik kéznél van. Aztán, a legjobb eredmény elérése érdekében adjunk hozzá almaecetet, majd hagyjuk az infúziót 3-4 hétig ázni, néhányszor forgassuk át, mielőtt szűrnénk. Ez a levendula használható hajöblítésre (50%-os hígításban), ápolószerként a házikedvenceknek a bolhák és kullancsok távoltartására, (50%-os hígításban), fürdő áztatásra stb.

  • Rozmaring helyett levendula főzéskor

Bár a leveleket a virágokkal megegyező módon lehet használni, főzés közben is élvezheted őket. A receptekben friss rozmaring helyett használhatók. Legyél óvatos, mert az íze könnyen elnyomja az ételt!

Tipp: Hogyan szárítsd le a levendula leveleket

Ha csak egy maroknyit szeretnél egy projekthez, akkor a vegetációs időszakban bármikor levághatod őket. Ha nagyobb mennyiségű levendulalevelet gyűjtünk össze, akkor viszont röviddel a virágzás után jó alkalom erre. Terítsd ki a leveleket egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre, és hagyd néhány napig levegőn száradni.

hogyan használd fel a levendula virágait

3. Hogyan használd a szárított levendula virágait…

Most, hogy jobban tudod, hogyan kell felhasználni a növény többi részét, valószínűleg a virágok maradnak a legismertebbek és használtak, íme néhány tipp…

  • Spanyolországban a vidéki az emberek általában takarítás előtt szórják a bimbókat a padlóra, majd azokkal együtt sepregetik a helyiségeket tisztára.
  • Illatosító tasakok is készíthetők belőlük, hogy a ruhaneműnek friss, tiszta illatot adjanak, és távol tartják a molyokat.
szárított levendula ruhákhoz molyriasztóként
  • Ne feledkezzünk meg a levendula használatáról a konyhában sem! A levendulának egyedülálló íze van, amely jól párosul a citrommal, és édes és sós ételekhez egyaránt használható. Adj hozzá egy kis mennyiségű levendulát a friss limonádéhoz, hogy frissítő nyári élvezetet nyújtson. Ügyelj arra, hogy ne adj az ételhez túl sokat, mert elnyomja az ízét.
  • A levendula tea kiváló ízű, könnyen elkészíthető és önmagában is élvezhető. Egy adag elkészítéséhez melegíts fel egy csésze vizet (kb 2dl), és adjon hozzá 1/2 teáskanál levendularügyet. Adj hozzá mézet, cukrot, vagy egyszerűen élvezd úgy, ahogy van.
  • A saját potpourri elkészítéséhez nincs szükség sok mindenre. A szárított virágok mellé csepegtess némi levendula illóolajat (10 csepp) Bár a bimbók önmagukban is rendelkeznek illattal, illóolaj hozzáadása segít kihozni azt. Keverjük össze, keress egy kis edényt a potpourri elhelyezéséhez. Vannak, akik szívesen keverik a szárított virágokat fenyőtobozokkal vagy más szárított tárgyakkal a jobb megjelenés érdekében. Tedd egy tálba vagy díszedénybe, és helyezd el bárhová, ahol élvezni szeretnéd az aromát!
levendula a konyhában

Vélemény, hozzászólás?