You are currently viewing Áfonyás és citrom illóolajos palacsinta

Áfonyás és citrom illóolajos palacsinta

  • Post category:Receptek

Húshagyókedd – ha nincs bejelölve a naptáradban ez a nap, hamarosan meg fogod tenni! A palacsinta napnak is nevezett húshagyókedd ideális ürügy arra, hogy kipróbáld azt a dekadens palacsinta receptet, amelyre hónapokkal ezelőtt felfigyeltünk. Vagy ha inspirációra van szükséged, próbáld meg otthon elkészíteni ezeket a palacsintákat 🙂 

Évente egyszer ezt a hagyományos ünnepet a nagyböjt kezdete előtti napon tartják, a húsvétot megelőző 40 napos absztinencia időszaka előtt. A Palacsinta Napját világszerte ünneplik, és az egyik leghíresebb palacsinta versenyt az Egyesült Királyságban rendezik (nem messze a doTERRA Milton Keynes-i irodájától).

Az Egyesült Királyságban a palacsinta versenyek fontos részét képezik a húshagyókeddi ünnepségeknek. A rendezvény alkalmat ad arra, hogy az emberek – gyakran beöltözve – száguldjanak végig az utcákon palacsintát dobálva egy serpenyővel, a verseny célja pedig az, hogy elsőként érjenek át a célvonalon palacsintájukkal.

Akár ismered ezt a hagyományt, akár most hallasz először róla, van valami, amitől felcsillan a szemed és korog a gyomrod: egy pompás recept a palacsinta nap tiszteletére.

Az ízek élénkítésére ez a recept a legjobb összetevőket néhány csepp citrom illóolajjal kombinálja. Palacsintaimádók, íme az áfonyás és citromos illóolajos palacsinta receptünk:

Mennyiség: 6 adag

Előkészület: 20 perc

Elkészítési idő: 25 perc

Nehézség fokozat: Könnyű

Összetevők

  • 200 gramm (1 1/2 csésze) liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1/4 teáskanál só
  • 250 gramm (1 csésze) ricotta
  • 2/3 csésze (158 ml) író
  • 2/3 csésze (158 ml) sovány tej
  • 1 tojássárgája
  • 3 tojás fehérje
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • Fél citrom héja
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 250 gramm áfonya
  • 2-4 csepp citrom illóolaj
  • Kókuszolaj (a tepsi kikenéséhez)

Lépések

  1. Egy nagy keverőtálban óvatosan keverd össze a száraz hozzávalókat: lisztet, cukrot, sütőport és sót. Addig keverjük, amíg teljesen össze nem keveredik.
  2. Egy külön tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: tejet, írót, ricottát, tojássárgáját, citromhéjat, vaníliát. Adjunk hozzá az olvasztott vajat és a citrom illóolajat a keverékhez. Addig keverjük, amíg a hozzávalók össze nem elegyednek..
  3. Öntsük a folyékony keveréket a tálba a száraz hozzávalókhoz és keverjük össze. Félretesszük.
  4. Egy másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Ezután adjuk hozzá a tojásfehérjét a palacsinta keverékhez, és óvatosan forgassuk össze.
  5. Kenjünk ki egy tapadásmentes serpenyőt olajspray-vel vagy kókuszolajjal, és melegítsük fel közepes fokozaton
  6. Tetszés szerinti méretre kanalazzuk a tésztát a serpenyőbe. Tegyünk néhány friss áfonyát minden palacsinta tetejére.
  7. Körülbelül 3 percig sütjük, amíg kis buborékok nem kezdenek képződni a palacsinta felületén, majd fordítsd meg és süsd még néhány percig. Vegyük ki a palacsintákat és tegyük egy tányérra.
  8. Ismételd meg az 5–7. lépéseket a tészta többi részével.
  9. A palacsintákat málnával, áfonyával és juharsziruppal vagy mézzel tálaljuk. Élvezd!

Tippek:

*A saját író elkészítéséhez adj 1,5 evőkanál frissen facsart citromlevet 158 ml (2/3 csésze) tejhez, és keverd össze. Hagyd állni 30 percig szobahőmérsékleten, egészen addig, amíg a tej elkezd megaludni és savanyú lesz. A keveréket azonnal használd fel, vagy tárold hűtőszekrényben legfeljebb három napig.

Beszereznéd a doTERRA termékeit?

Lépj kapcsolatba velünk! 

Vásárolni szeretnék

Vélemény, hozzászólás?