Húshagyókedd – ha nincs bejelölve a naptáradban ez a nap, hamarosan meg fogod tenni! A palacsinta napnak is nevezett húshagyókedd ideális ürügy arra, hogy kipróbáld azt a dekadens palacsinta receptet, amelyre hónapokkal ezelőtt felfigyeltünk. Vagy ha inspirációra van szükséged, próbáld meg otthon elkészíteni ezeket a palacsintákat 🙂
Évente egyszer ezt a hagyományos ünnepet a nagyböjt kezdete előtti napon tartják, a húsvétot megelőző 40 napos absztinencia időszaka előtt. A Palacsinta Napját világszerte ünneplik, és az egyik leghíresebb palacsinta versenyt az Egyesült Királyságban rendezik (nem messze a doTERRA Milton Keynes-i irodájától).
Az Egyesült Királyságban a palacsinta versenyek fontos részét képezik a húshagyókeddi ünnepségeknek. A rendezvény alkalmat ad arra, hogy az emberek – gyakran beöltözve – száguldjanak végig az utcákon palacsintát dobálva egy serpenyővel, a verseny célja pedig az, hogy elsőként érjenek át a célvonalon palacsintájukkal.
Akár ismered ezt a hagyományt, akár most hallasz először róla, van valami, amitől felcsillan a szemed és korog a gyomrod: egy pompás recept a palacsinta nap tiszteletére.
Az ízek élénkítésére ez a recept a legjobb összetevőket néhány csepp citrom illóolajjal kombinálja. Palacsintaimádók, íme az áfonyás és citromos illóolajos palacsinta receptünk:
Mennyiség: 6 adag
Előkészület: 20 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség fokozat: Könnyű
Összetevők
- 200 gramm (1 1/2 csésze) liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 evőkanál porcukor
- 1/4 teáskanál só
- 250 gramm (1 csésze) ricotta
- 2/3 csésze (158 ml) író
- 2/3 csésze (158 ml) sovány tej
- 1 tojássárgája
- 3 tojás fehérje
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- Fél citrom héja
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 250 gramm áfonya
- 2-4 csepp citrom illóolaj
- Kókuszolaj (a tepsi kikenéséhez)
Lépések
- Egy nagy keverőtálban óvatosan keverd össze a száraz hozzávalókat: lisztet, cukrot, sütőport és sót. Addig keverjük, amíg teljesen össze nem keveredik.
- Egy külön tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: tejet, írót, ricottát, tojássárgáját, citromhéjat, vaníliát. Adjunk hozzá az olvasztott vajat és a citrom illóolajat a keverékhez. Addig keverjük, amíg a hozzávalók össze nem elegyednek..
- Öntsük a folyékony keveréket a tálba a száraz hozzávalókhoz és keverjük össze. Félretesszük.
- Egy másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Ezután adjuk hozzá a tojásfehérjét a palacsinta keverékhez, és óvatosan forgassuk össze.
- Kenjünk ki egy tapadásmentes serpenyőt olajspray-vel vagy kókuszolajjal, és melegítsük fel közepes fokozaton
- Tetszés szerinti méretre kanalazzuk a tésztát a serpenyőbe. Tegyünk néhány friss áfonyát minden palacsinta tetejére.
- Körülbelül 3 percig sütjük, amíg kis buborékok nem kezdenek képződni a palacsinta felületén, majd fordítsd meg és süsd még néhány percig. Vegyük ki a palacsintákat és tegyük egy tányérra.
- Ismételd meg az 5–7. lépéseket a tészta többi részével.
- A palacsintákat málnával, áfonyával és juharsziruppal vagy mézzel tálaljuk. Élvezd!
Tippek:
*A saját író elkészítéséhez adj 1,5 evőkanál frissen facsart citromlevet 158 ml (2/3 csésze) tejhez, és keverd össze. Hagyd állni 30 percig szobahőmérsékleten, egészen addig, amíg a tej elkezd megaludni és savanyú lesz. A keveréket azonnal használd fel, vagy tárold hűtőszekrényben legfeljebb három napig.