You are currently viewing Ételmérgezés kezelése illóolajjal

Ételmérgezés kezelése illóolajjal

Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, mely elkülönül a többi, hasmenést okozó kórképtől. Nem fertőzésről van szó, hanem a betegséget kiváltó baktériumok termelte mérgek, az úgynevezett endotoxinok (vagyis mérgező anyagcseretermékek) okozta következményekről. A panaszokat romlott, fertőzött élelmiszer okozza.
A betegség leggyakrabban 1-2 napig tart, és nem fajul súlyos kórképpé, bár kellemetlen és heves panaszokat okoz. Néhány nap után teljes gyógyulás várható.

Bármely korosztályt érinthet, és jellemzően szezonális megbetegedés, főleg nyáron fordul elő, mivel a meleg időben hamarabb romlanak az ételek, de természetesen bármikor találkozhatunk vele.

A megbetegedések konkrét száma nem ismert, mert nem mindenki fordul orvoshoz a panaszaival, ugyanakkor elég magasra becsülhető a gyakoriság. Jellegzetesen több embert is érint az ételmérgezés, ha ugyanabból az ételből 6 órán belül többen is fogyasztottak.

Az ételmérgezés tünetei

• hányinger, hányás,
• hasi fájdalom, görcsök
• émelygés, puffadás,
• rossz közérzet, hidegrázás
• hasmenés.

Az ételmérgezés gyanúját erősíti tehát az is, ha azonos élelmiszert fogyasztó embereknek egyszerre jelentkeznek hasonló panaszai, a tünetek az étel fogyasztását követően 6-8 órán belül alakulnak ki.

A leggyakrabban ételmérgezést okozó ételek:

• tejtermékek
• tojást tartalmazó élelmiszerek
• húskészítmények

 

Hogyan lehetnek segítségünkre az esszenciális olajok?

íme néhány esszenciális olaj, ami segíthet a nyaralást megkeserítő élmény enyhítésére. A felsorolt esszenciákból 1-2 csepp, 3 dl vízben elkeverve, meggyorsíthatja a felépülést.

Oregano

Az oregánó lehet a legjobb illóolaj ételmérgezés esetén. Erőteljes antivirális, antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. 

Az oregánóolajban található két erős baktériumellenes vegyület közé tartozik a karvakrol és a timol, amelyek elpusztítják a szokásos élelmiszer-fertőzést okozó kórokozókat.

Az oregánóolaj szedésének leghatékonyabb módja a kapszula formájában történő bevétel. Ily módon az oregánóolaj az ételmérgezést úgy kezeli, hogy közvetlenül elpusztítja a gasztrointesztinális traktusban eluralkodó kórokozó baktériumokat.

Borsmenta (Peppermint)

A borsmenta illóolaj nyugtató és hűsítő hatású. Élénk tiszta illata megfékezi a hányingert, másrészt magas mentoltartalommal is rendelkezik, amely fájdalomcsillapító tulajdonságokkal bír. 

Ételmérgezés esetén a hasra kenve, nyelv alá cseppentve vagy egyszerűen csak belélegezve is hatásos. A borsmenta teája segít hasi fájdalom és hasmenés esetén is.

Édeskömény (Fennel)

Sokan az édesköményt az emésztés elősegítőjeként és a gyomorpanaszok kezelőjeként ismerik. Az édesköménymag illóolaja szintén hasznos lehet a puffadás és a gázképződés csökkentésében.

Ezek a tulajdonságok valószínűleg az olajban található fitoösztrogéneknek köszönhetők, mivel ezek támogatják az emésztést. Lehetséges, hogy az édesköménymag olaj enyhítheti az émelygés tüneteit az emésztés megkönnyítésével és a gyomor rendezésével.

Kakukkfű (Thyme)

Gyógynövényként a kakukkfű kétségtelenül nagyszerű gyógyító. Illóolajként azonban még erőteljesebb. A kakukkfű antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az ételmérgező kórokozók ellen hatnak a szalmonella és a staphylocccus baktériumok hatásának gátlásával. Egy elvégzett tanulmány kimutatta, hogy a kakukkfű volt a legerősebb hatású a vizsgálathoz kiválasztott 21 gyógynövény közül.

Zendocrine

Ha gyomorfájástól szenved, és emésztőrendszere felborult, használjon Zendocrine illóolajat, amely csökkentheti a puffadást és a gázképződést. Szükséges továbbá az emésztési folyamat elősegítése az ételmérgezés megelőzése érdekében. Nyaralás alkalmával kötelező útitárs.

Zengest

Ez a keverék hét kiváló illóolajat tartalmaz: gyömbér, borsmenta, édeskömény, tárkony, kömény, ánizs és koriander. Mindezek nyugtató, karcinogén, puffadásgátló és bélgörcsoldó tulajdonságaikról ismertek. Ez az olajkeverék alkalmazható helyileg (közvetlenül a bőrön, általában hordozóolajjal, amíg nem tudja, hogy érzékeny-e rá), aromásan és/vagy belsőleg is bevehető, hogy leküzdje az emésztési kellemetlenségeket, és a gyakori gyomorproblémákat. Nyaraláskor megkönnyíti a helyzetet, hogy létezik belőle touch (hígított, golyós fejű üvegcsével) és zselékapszulás változat is

Beszereznéd a doTERRA termékeit?

Lépj kapcsolatba velünk! Vásárolhatsz regisztrált felhasználóként, vagy regisztráció nélkül a doTERRA oldalán.

Vásárolni szeretnék

Vélemény, hozzászólás?