You are currently viewing Fodormenta és a vadnarancs edzésközben…

Fodormenta és a vadnarancs edzésközben…

Ha a természetes edzés alatt használható termékekre gondolunk, talán az első illóolaj, ami eszünkbe jut, a borsmenta. Gazdag mentolforrásként a borsmenta az előnyök széles skáláját kínálja mindenki számára, a kezdő edzőterembe járóktól kezdve a rendkívül intenzíven edző vagy versenyző sportolókig. Azonban nem ez az egyetlen illóolaj, aminek a tornazsákodban kell lennie. Klinikai kutatások szerint a fodormenta és az vadnarancs illóolaja szintén hozzájárulhat a kitűzött sportcélok eléréséhez.

Mi az a spirometria?

A leggyakoribb tüdőfunkciós teszt, a spirometria az egyén által be- és kilélegzett levegő mennyiségét és sebességét méri. A spirometriás vizsgálat egy spirométerként ismert, gépbe történő légzésből áll. A spirométer általában a tüdőfunkció két elemét értékeli: a kényszerített kilégzési térfogatot (FEV1) és a kényszerített vitálkapacitást (FVC). A FEV1 az a maximális levegőmennyiség, amelyet egy másodperc alatt ki tud lélegezni, míg az FVC a maximális levegőmennyiség, amelyet egy mély lélegzet után ki tud lélegezni. A tüdőelzáródás csökkenti az ember azon képességét, hogy gyorsan kifújja a levegőt. A tüdőfunkció értékeléséhez az összszámot és a FEV1/FVC arányát használják.

Tanulmány

A fodormenta és az vadnarancs illóolajainak a sportteljesítményre és a tüdőfunkciókra kifejtett belégzési hatásait próbálták meghatározni a kutatók egy kvázi-kísérleti jellegű, előtte-utána vizsgálattal. 20 főiskolai hallgatót toboroztak, akik mind testnevelést tanultak, és általában jó egészségi állapotban voltak, és a résztvevőket két csoportra osztották: az egyik porlasztott fodormenta, a másik pedig vadnarancsot lélegzett be. A résztvevők az 1500 méteres futóteszt előtt öt percig porlasztott (az anyagot köddé alakítva) illóolajat és sóoldatot lélegeztek be. A kutatók az illóolaj és a sóoldat keverékének belélegzése előtt és után spirométerrel vizsgálták a tüdőfunkciót. Az összegyűjtött adatok magukba foglalták a spirometria eredményeit és a futási időt.

Az eredmények

Az adatok elemzése jelentős javulást mutatott az illóolajokhoz képest; a fodormenta csoportban az inhalációs spirometria eredményei (átlagosan) 50%-ról 60%-ra javultak. Az vadnarancsos csoportban pedig még jelentősebb volt a javulás, 40%-ról 70%-ra nőtt. Mindkét csoport átlagosan csökkentette a futási időt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az illóolaj-porlasztást követő rövid távú tüdőfunkció-változás volt az oka a résztvevők jobb futóteljesítményének.

A korábbi kutatások szinte kizárólag a borsmenta illóolajra összpontosítottak. Más tanulmányokban javult a futásteljesítmény (különböző körülmények között), csökkent a fáradtság a kerékpározás során, és csökkent az észlelt megerőltetés is az intenzív edzés közben. A kis mintaméret és a kontroll hiánya miatt további kutatásokra van szükség az adatok validálásához, de ez a klinikai bizonyíték arra utal, hogy a fodormenta és a vadnarancs a sportolók számára is előnyös lehet.

Beszereznéd a doTERRA termékeit?

Lépj kapcsolatba velünk! Vásárolhatsz regisztrált felhasználóként, vagy regisztráció nélkül a doTERRA oldalán.

Vásárolni szeretnék

Vélemény, hozzászólás?