You are currently viewing Edzés és a máj egészsége

Edzés és a máj egészsége

A legújabb kutatások azt sugallják, hogy az intenzív testmozgás eredményeként a májenzimek szintje jóval meghaladja a normál referenciatartományt; azonnali (több mint egy hétig) és (kisebb mértékben) hosszú távon egyaránt. Érdemes kommuni orvossal az edzésprogramodról, és vedd fontolóra az edzéstől való szünetet, ha tudod, hogy hamarosan metabolikus vérvizsgálaton veszel részt.

Bevezető

Az éves fizikai aktivitás részeként, függetlenül attól, hogy egészséges vagy krónikus betegségben szenvedünk, az orvos javasolhatja, hogy vegyünk részt egy átfogó anyagcsere vizsgálaton. Gyors vérvétel után a szérumot egy laborba szállítják, ahol megvizsgálják a vércukorszint szabályozásának, az elektrolit- és folyadék-egyensúlynak, valamint a létfontosságú szervek (beleértve a májat) működésének különböző markereit. Bár az alanin-aminotranszferáz (ALT), az aszpartát-aminotranszferáz (AST) és a gamma-glutamil-transzferáz (GGT) nem biztos hogy sokat jelentenek számunkra de, sokat jelentenek az egészségi állapotunk szempontjából, mivel fontos adatokkal látják el megbízható egészségügyi szakembereket a szervezete működésének értékeléséhez – ez egy döntő darab a kirakós játékban, amely az egészségünk. De ezek csak darabjai ennek a kirakósnak, és fontos, hogy minden egyén kirakója egyedi. Érdekes módon a közelmúltban végzett kutatások azt sugallják, hogy bizonyos életmódbeli viselkedésmódok, amelyek a magas edzettségi szinthez kapcsolódnak, különösen a nagy intenzitású testmozgás, olyan biomarkereket eredményezhetnek, amelyeket leggyakrabban abnormális májműködéssel társítanak.

A májunk

A has jobb oldalán található vörösesbarna máj az egyik létfontosságú szervünk. A máj az epehólyaggal, a hasnyálmiriggyel és a belekkel együttműködve emészti meg, szívja fel és dolgozza fel a táplálékot. Elsődleges szerepe, hogy a szervezet szűrőjeként szolgál, méregtelenítve az emésztőrendszerből kiáramló vért, mielőtt az a test többi részében körbecirkulál. A máj jelentősen befolyásolja a testsúlyszabályozást, az erőnlétet és a sportteljesítményt is, mivel segíti a bevitt szénhidrátokat raktározott energiává (glikogénné) alakítani, a tárolt energiát hasznosítható energiává (glükózzá) alakítja, lebontja a zsírt, így üzemanyagként használható, és szerepet játszik a hormontermelésben is.

Röviden, ha céljaid között szerepel a karcsú és sportos test, akkor elengedhetetlen a megfelelően működő máj. A máj egészségének meghatározásának legegyszerűbb és legkevésbé invazív módja bizonyos májenzimek vérszérumszintje. Az enzimek katalizátorok, testünkben való létezésük segít felgyorsítani a kémiai reakciókat, segítve a biológiai folyamatokat az emésztéstől az anyagcseréig. A májfunkció vizsgálatakor a metabolikus panelek hagyományosan három specifikus enzim vérszérumszintjét mérik: ALT, AST és GGT.

ALT és AST

Az ALT és az AST olyan májenzimek, amelyek szerepet játszanak az aminosavak átalakításában. Elsősorban a májban található, az ALT károsodás vagy gyulladás hatására a véráramba kerül. A máj nagy koncentrációban tartalmaz AST-t, de kisebb mennyiségben jelen van a szívben, a vesében, az agyban és még az izomszövetben is. Az ALT magas szintje közvetlenül jelzi a májkárosodást, míg a megemelkedett AST-szint eredetét nehezebb felismerni. A kutatások azt sugallják, hogy mindkét enzim szintje több mint kétszeresére nőhet egy megerőltető edzés után, és több mint egy hétig emelkedett is marad. Egy másik tanulmány, amelyben 60 főiskolai szintű futballista vett részt, kimutatta, hogy az ALT-szint jelentősen megemelkedett (az edzés előtti szinthez képest) egyetlen nagy intenzitású edzés miatt, bár nem volt valódi májsejt-károsodás. Ezenkívül egy esetben egy egyébként egészséges férfiról számoltak be, akinek metabolikus panelje az ALT és AST szinte kétszerese volt a normál elfogadott küszöbértéknek, miközben új edzésprogramot végzett, de a májbiopszia és a FibroScan® nem állapított meg májkárosodást, és az enzimszintek normalizálódtak miután teljesen felépült az edzésből. Hihetetlen, hogy az intenzív edzés hatására az ALT és AST szintje a referenciatartományok felső küszöbének több mint kétszeresére emelkedik.

GGT

A GGT egy transzport enzim, főleg a májban koncentrálódik, de megtalálható a többi emésztőrendszeri szervben is. Segít más molekulák transzportálásában a szervezetben, segíti a májat a méreganyagok kiszűrésében és a gyógyszerek metabolizálásában. Az emelkedett GGT szint a vérben általában azt jelzi, hogy a máj nem működik hatékonyan, és nehezen szűri ki az esetlegesen mérgező idegen anyagokat. Az ALT-től és az AST-től eltérően a GGT nem található meg az izomszövetben, így a megnövekedett szintet ritkán okozza izomkárosodás. Így lesz ezért a GGT-t a máj egészségének közvetlenebb mutatója. Míg a kutatások széles köre azt sugallja, hogy a GGT nem növekszik olyan gyorsan a gyakorlatok által kiváltott izomkárosodás miatt, mint más májenzimek esetében, vannak klinikai példák arra, hogy a nagy intenzitású testmozgás hosszabb ideig megemeli a GGT-szintet, és mégsincs májkárosodás. Bár általában a GGT-szintet nem befolyásolja jelentősen a testmozgás, több tényezőtől függően több mint 15 százalékos eltérés előfordulhat napról napra. Ha a kezdeti eredmények meghaladják a referencia értékeket, fontolóra lehet venni egy hét edzési szünetet, majd megismételni a tesztelést.

Az ALT, AST és GGT mellett egy átfogó metabolikus panel tartalmazhatja az alkalikus foszfatáz (ALP), a vér karbamid-nitrogén (BUN), a kreatinin, a kreatin-kináz, a ferritin és más olyan enzimek vérszérumszintjének értékelését is, amelyek hagyományos biomarkerei a máj és az emésztőrendszer általános egészségét mutatják.. A kutatások azt sugallják, hogy az összes fent említett biomarkert befolyásolhatja az intenzív edzés. Ha megerőltető edzésen voltál az elmúlt héten, több mint valószínű, hogy rendellenesek lesznek a vérvizsgálat eredményei. Ha a nehéz tárgyak emelése és a pulzusszám maximalizálása nem az életmódunk része, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy a májenzimek szintje krónikusan megemelkedjen, de ez nem feltétlenül ad okot aggodalomra.

Következtetés

A valóság az, hogy az edzés belülről kifelé változtatja a testet, és az anyagcsere-panel referenciatartományait az átlagemberek szem előtt tartásával alakítják ki. Amikor új (nagy intenzitású) edzésprogramba kezd valaki, vagy normál étrendjét módosítja, különösen, ha az megnövelt fehérjebevitelt tartalmaz, fontos a máj állapotának figyelemmel kísérése. De ne feledd, hogy az anyagcsere-panel nem biztos, hogy tiszta, átfogó képet fest. Kommunikálj az orvossal az aktív életmódról, így meg tudják határozni, hogy a vérvizsgálati eredmények mennyire relevánsak az esetedben. Fontold meg az intenzitás néhány napra (vagy egy teljes hétre) való lecsökkentését is, ha tudod, hogy vérvizsgálaton veszel részt, hogy az eredmények pontosabb képet adhassanak az egészségi állapotodról.

Beszereznéd a doTERRA termékeit?

Lépj kapcsolatba velünk! Vásárolhatsz regisztrált felhasználóként, vagy regisztráció nélkül a doTERRA oldalán.

Vásárolni szeretnék

Vélemény, hozzászólás?