You are currently viewing Napégés kezelése aromaterápiával

Napégés kezelése aromaterápiával

A túl sok UV-sugárzás túlterhelheti a szervezet immunrendszerét, ami leégést okozhat. Egyes illóolajok olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek enyhítik a leégés tüneteit és elősegítik a gyógyulást.

Az illóolajokban található számos hatóanyagnak több pozitív hatása is van, kezdve a regenerálástól a védelemig. Mivel a legtöbb illóolaj egynél jóval több hatóanyagot tartalmaz, hosszú a lista a potenciálisan kapcsolódó egészségügyi előnyökről.

Nézzük meg a leégés elleni öt legjobb illóolajat, és azt, hogy mit mond róluk a tudomány.

A mai napig nem végeztek olyan nagyszabású humán vizsgálatokat, amelyek az illóolajhasználat és a napégés gyógyulása közötti összefüggést vizsgálták volna, sok kisebb volumenű tanulmány azonban ígéretes eredményeket mutatott.

Esettanulmány a Journal of Pediatric Nursing-ból.

Egy 2017-es tanulmányban két fiatal lányt vizsgáltak, akiknek hasonlóan kiterjedt égési sérüléseik, kórtörténetük és kezelésük volt, de egyikük közülük illóolajkeveréket is kapott.
Az aromaterápiás kezelésen átesett lánynál csak egy kórházi felülfertőzés alakult ki, míg a másik lánynál két fertőzést is találtak a véráramában és négy kórházi felülfertőzés alakult ki a kezelése folyamán.
Emellett az illóolajos kezelésben részesülő lány 1 nappal kevesebbet tartózkodott intenzív osztályon és összesen 4 nappal kevesebbet a kórházban, mint a másik lány. Ez egy kis tanulmány, és kiterjedtebb vizsgálatokra van szükség, de ez némi bizonyítékot szolgáltat az illóolajok használatának hasznosságára az égési sérülések kezelésében.

Borsmenta

Bár a borsmenta (Mentha piperita) számos aktív összetevőt tartalmaz, amelyeknek ismert egészségügyi előnyei vannak, a legerősebb hatóanyaga a mentol. A minőségi borsmentaolajnak legalább 44 százalék szabad mentolt kell tartalmaznia.

A mentol tanulmányozott egészségügyi előnyei a következők:

o gyulladáscsökkentő
o antibakteriális
o gombaellenes
o antiszeptikus (elpusztítja a fertőző ágenseket vagy megakadályozza azok szaporodását)
o érszűkítő, szűkíti a gyulladt ereket.

A mentol egyetlen ismert mellékhatása a kisebb bőrirritáció és bőrpír.

Levendula

A levendula növényből (Lavandula officinalis) származó kivonatok legalább hét olyan hatóanyagot tartalmaznak, amelyekről ismert, hogy elősegítik a bőr regenerálódását és erősítik az immunrendszert.

A levendula illóolajnak a következő tulajdonságai is ismertek:

o antibakteriális
o gyulladáscsökkentő
o gombaellenes

Ez segít csökkenteni a fájdalom, a bőrpír és a duzzanat tüneteit, miközben csökkenti a fertőzés kockázatát is.

Teafa

A teafa (Melaleuca alternifolia) keskeny leveleiből származó kivonatot gyógynövényként használták számos egészségügyi probléma kezelésére, beleértve a legtöbb bőrbetegséget is.

A teafaolaj hatóanyagai a következő tulajdonságokat adják:

o gyulladáscsökkentő
o immunerősítés
o antibakteriális
o gombaellenes
o vírusellenes

Geránium

A cserje muskátli (Pelargonium graveolens) kivonata legalább 12 olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyek a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

o antibakteriális
o antimikrobiális
o rákellenes
o gyulladáscsökkentő

A muskátliolaj nyugtatóként és idegerősítőként is hasznosnak bizonyult, így még erősebb fájdalomcsillapítást biztosíthat a leégéskor.

Római kamilla 

A római kamillát (Chamamemelum nobile) nyugtató és csillapító tulajdonságai miatt évszázadok, néhol több ezer éve használják gyógynövényként.

Több mint 10 aktív összetevőjével, amelyeknek ismert egészségügyi előnyei vannak, a kamillaolaj gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Azt is kimutatták, hogy elősegíti vagy fokozza a sebgyógyulást.

A kamilla illóolajat alapvető gyógyszernek tekintik, és a bőrbetegségek széles skálájára használják, beleértve a kelések, a leégés és pikkelysömör kezelése.

Napozás utáni regeneráló spray

A napozás jó, de túl sok irritációt okozhat. Ha legközelebb megbirkózik a túl sok napsütés okozta kellemetlenséggel, próbálja ki ezt a napozás utáni, illóolajos nyugtató spray-t.

Hozzávalók:

500 ml üveg spray-palack
1 csésze aloe vera lé
1/4 csésze frakcionált kókuszolaj
1 teáskanál E-vitamin
8 csepp levendula illóolaj
8 csepp teafa illóolaj
8 csepp borsmenta illóolaj

Illóolajat szeretnél vásárolni?

Lépj kapcsolatba velünk!

Vásárolhatsz regisztrált felhasználóként, vagy regisztráció nélkül a doTERRA oldalán, ahol kiváló minőségű, felelős gazdálkodásból származó illóolajokat találsz.

Vásárolni szeretnék

Vélemény, hozzászólás?