You are currently viewing Fedezze fel az illóolajok hormontámogatási előnyeit

Fedezze fel az illóolajok hormontámogatási előnyeit

A hormonális egyensúlyhiány számos tényező eredménye lehet, beleértve a stresszt, az alváshiányt, a helytelen táplálkozást, a terhességet, a pubertást vagy a menopauzát. A hormonális egyensúly elérése alapvető fontosságú általános egészségünk és jólétünk szempontjából. Az illóolajok beépítése az öngondoskodási rutinba természetes és holisztikus megközelítést kínálhat hormonális egészségének támogatására.

 

Ebben a cikkben a következőkről olvashat:

 

 • Mi okozza a hormonális egyensúlyhiányt?
 • Illóolajok a hormonális egészségért
 • Az illóolajkeverék, amelyet hormontámogatásra használok
 • Minden olaj egyformán jön létre?
 • Kezdje el öngondoskodási rutinját
 • Próbáljon ki egy jógaműhelyt a hormonok kiegyensúlyozására

 

Mi okozza a hormonális egyensúlyhiányt?

 

Ennek egyik oka a termékenység és a menopauza közötti átmeneti időszak, amelyet perimenopauzának neveznek. Ez az időszak néhány hónaptól néhány évig tarthat, amely idő alatt a nők számos tünetet tapasztalhatnak, többek között hőhullámokat, hangulati ingadozásokat és fáradtságot.

Szülés után hatalmas hormonális eltolódásokat is tapasztalhatunk, amelyek hangulati ingadozásokhoz, sírógörcsökhöz, szorongáshoz, alvási nehézségekhez vezethetnek. Ezt gyakran szülés utáni vagy posztnatális depressziónak vagy baby bluesnak is nevezik.

A táplálkozás és az életmód óriási hatással van a hormonháztartásra, de az egyszerű és természetes módosítások erőteljes hatásait gyakran figyelmen kívül hagyják.

 

Illóolajok a hormonális egészségért

 

A hormonok kémiai hírvivők, információkat közvetítenek a szervezetben. A szintek azonban nagyon könnyen felborulhatnak, és a nők különösen érzékenyek az olyan gyakori kihívásokra, mint például:

 

 • Feszültség
 • Alváshiány
 • A vércukorszint instabilitása
 • Táplálkozási hiányosságok
 • A stimulánsok, például a koffein és a cukor magas bevitele
 • Alkohol
 • Környezeti toxinok
 • Krónikus gyulladás
 • Alacsony vagy rendkívül magas szintű edzés
 • Hangulatingadozás
 • Hőhullámok
 • A libidó elvesztése

 

Az étrend és az életmód nagy hatással van a hormonháztartásra, de az egyszerű módosítások erőteljes hatásait gyakran figyelmen kívül hagyják.

 

Néhány apró lépés megtételével megtanultam enyhíteni vagy csökkenteni számos olyan kihívást, amelyekkel szembe kellett néznem. Amellett, hogy hidratált vagyok, és csökkentem a koffeint, a cukrot és az alkoholt, többet mozgattam a testemet jógával és naponta használtam illóolajokat.

 

Illóolajok a hormonális egyensúlyhiány tüneteire

 

Olyan olajok kombinációját kell keresnie, amelyek támogatják az egész testet a teljes perimenopauza során. A hormonok kiegyensúlyozására használt keverék a legjobb illóolajokat tartalmazza az általános jólét támogatására. Olyan olajokat is használ, amelyek kifejezetten javítják a perimenopauza során tapasztalt hormonális hullámvasút kezelését. Bár ez a keverék jól bevált nekem, fontos megjegyezni, hogy minden nő más és másként reagálhat az egyes illóolajokra.

 

Clary sage

A muskotályzsálya hihetetlenül hatékony illóolaj. Segít kiegyensúlyozni az ösztrogénszintet és biztosítja a méh hosszú távú egészségét, elősegíti az egészséges hajat és fejbőrt, stabilan tartja a kortizolszintet, valamint megnyugtatja a testet és a lelket. A zsálya megnyitja az ereket, és lehetővé teszi a fokozott vérkeringést; emellett természetesen csökkenti a vérnyomást azáltal, hogy ellazítja az agyat és az artériákat. A hőhullámok pedig természetes úton orvosolhatók muskotályzsálya segítségével.

 

Levendula

Tanulmányok kimutatták, hogy a levendula segít csökkenteni a menopauza tüneteit, mint például a hőhullámok, a fejfájás és a szívdobogás bizonyos embereknél. A levendula segít stabilan tartani a kortizolszintet, miközben megnyugtatja testét és elméjét, valamint támogatja a libidót. Elősegíti az egészséges haj és fejbőr, valamint az egészséges alvást is.

 

Ylang Ylang

Az ylang ylang legismertebb bódító aromájáról, amely megnyugtatja és felemeli az elmét és a testet, miközben oldja a stresszt és a feszültséget. Segíthet a szorongás és a depresszió érzésében is. Ez az olaj kiválóan alkalmas az alacsony libidó leküzdésére, amely a menopauza másik gyakori tünete. És elősegíti a pozitív kilátásokat, és antioxidáns támogatást nyújt.

 

Geránium

A geránium természetesen támogatja az ösztrogénszintet, miközben támogatja az egészséges hangulatot is. Ezenkívül elősegíti a tiszta bőrt, az egészséges hajat, és segíthet a depresszió enyhítésében.

 

Bergamot

A bergamott kiválóan alkalmas a mentális tisztaságra, és energiával tölti fel és ellazítja testét és elméjét, megnyugtatja az idegeket és csökkenti a stressz érzését.

 

Az illóolajkeverék, amit hormontámogatásra használok

 

Az elmúlt néhány évben illóolajokat használtam a hormonok egyensúlyának helyreállítására. Íme az általam használt keverék, valamint az egyedi keverék otthoni elkészítéséhez.

 

Hormontámogató keverék:

 • 10 csepp clary sage
 • 8 csepp levendula
 • 8 csepp geránium
 • 4 csepp bergamot
 • 4 csepp ylang ylang
 • Választható hordozóolaj (frakcionált kókuszolaj vagy édes mandula olaj)

 

Tegye bele az illóolajokat egy 10 ml-es golyós üvegbe, és töltse fel a tetejéig a hordozóolajjal. Helyezze vissza a tetejét, fedje le, és rázza meg, hogy az összetevők jól elkeveredjenek.

Használata: Görgessük át a keveréket a petefészkeken és a pulzuspontokon (nyak, boka és csukló) naponta 2-3 alkalommal.

 

Nappali és éjszakai izzadás keveréke:

 

Ez a keverék Valerie Ann Worwood, az illóolajok kutatásának szakértője, The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy című könyvéből származik.

 • 10 csepp grapefruit
 • 10 csepp lime
 • 2 csepp borsmenta
 • 5 csepp kakukkfű
 • Választható hordozóolaj (frakcionált kókuszolaj vagy édes mandula olaj)

 

Tegye bele az illóolajokat egy 10 ml-es golyós üvegbe, és töltse fel a tetejéig a hordozóolajjal. Helyezze vissza a tetejét, fedje le, és rázza meg, hogy az összetevők elkeveredjenek.

Használata: Vigye fel a hát alsó részére.

 

Minden illóolaj egyformán jön létre?

 

Fontos tudni, hogy mi van az alkalmazott olajokban. Ahogy Valerie Worwood kijelenti könyvében, az illóolajok kibővíthetők olcsóbb illóolajok hozzáadásával, egyesek hígíthatók másik olajjal, vagy az egyik illóolaj egy másikként címkézhető. Fontos, hogy végezzen kutatásokat, és találjon olyan cégeket, amelyeknek átláthatóak a beszerzési forrásai és a lepárlási folyamatok tekintetében. A doTERRA illóolajokat kiváló minőségük és elkötelezettségük miatt használom, hogy a legtisztább, legerősebb és leghatékonyabb illóolajokat környezetvédelmi és társadalmilag felelős módon szerezik be. Vannak más minőségi illóolajok is, amelyeket kipróbálhat, de mindenképpen tájékozódni kell.

 

Kezdje el öngondoskodási rutinját

 

Az illóolajok egyik kedvenc felhasználási módja az öngondoskodási rutinom kiegészítése, ami egyben nagyszerű módja lehet a menopauza körüli tünetek enyhítésének.

 

A jóga gyakorlása nagyszerű módja az öngondoskodás támogatásának. Megmozgatja az elmét és a testet, és természetes módon csökkenti a kortizolszintet. Próbálkozzon levendula illóolajjal, vagy tegyen egy cseppet a jógaszőnyegére, mielőtt elkezd gyakorolni. Szeretek egy cseppet a fülem és a csuklóm mögé is csepegtetni, így mind a fizikai, mind az aromaterápiás előnyöket élvezem az egész gyakorlat során. A szempárnámat is megkenem levendulával, hogy valóban megnyugtató Savasana legyen.

 

Figyelmeztetések

 

Az illóolajok és más természetes megoldások segíthetnek a hormonális változásokon, de ne feledje, hogy ha tünetei erősebbek lesznek, mint amennyit elbír, fontos, hogy megbízható orvos vagy egészségügyi szolgáltató segítségét kérje. Lehetséges bőrérzékenység. Tartsa távol gyermekektől. Ha Ön terhes, szoptat vagy orvosa felügyelete alatt áll, forduljon orvosához. Kerülje a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést.

 

Az eredeti cikket és a hivatkozásokat elérhetitek:

https://www.louisebartlett.com/new-blog/2020/5/16/essential-oils-for-balancing-hormones

Beszereznéd a doTERRA termékeit?

Lépj kapcsolatba velünk! Vásárolhatsz regisztrált felhasználóként, vagy regisztráció nélkül a doTERRA oldalán.

Vásárolni szeretnék

Vélemény, hozzászólás?