A vanília eredete
A doTerra új illóolajjal, a vaníliával bővítette kínálatát. Eddig ezt az illatot leginkább a konyhából ismerhettük, de nézzük meg egy kicsit közelebbről…
A vanília növény a kosborfélék családjába tartozik, és az egyetlen orchidea, amelynek a termése ehető. Mára a világ több trópusi és szubtrópusi vidékén megtalálható, de megtelepítése nem volt egyszerű…
Legfinomabb fajtája a Vanlilia planifolia, ami eredetileg Mexikóból származik. Itt az emberek már több mint 2000 éve ismerték és használták ételeik és italaik ízestésére, az aztékok a kakaóhoz adagolták.
A trópusi fűszer XVI. században jelent meg az európai királyi udvarokban, majd később széles körben elterjedt a többi társadalmi osztály köreiben is. A megnövekedett kereslet kielégítésére számos trópusi vidéken termeszteni kezdték, leghíresebb közülük a bourbon vanília lett.
A növény 1819-ben jelent meg először az indiai-óceáni Bourbon szigeten (ma Réunion), de 20 évig csak dísznövényként tartották. Azok az apró méhfajták és kolibrik, amelyek a vaníliát Mexikóban beporozzák, nem éltek a szigeten, így a fűszer learatására 1841-ig várni kellett.
A vanília szaporítása
Ebben az időben egy fiatal rabszolga rájött arra, hogyan lehet a virág termőjét emberi kézzel is megtermékenyíteni. A sziromlevelek felhajtása után előbújik a pollent tartalmazó porzó, alatta pedig a bibe. Egy vékony kis pálca és az ujjak segítségével a kettőt óvatosan összenyomják. Ennek köszönhetően indult be a vanília termesztése, és a XIX. század végére 200 tonna termeléssel Bourbon a világ első számú vanília termesztőjévé vált.
Az orchidea beporzására még ma is rabszolga által kitalált hagyományos módszert alkalmazzák.
A vanília növény oszlopokra futva kapaszkodik. Az orchidea virágai feltűnően szépek, színe zöld és fehér, néhol halványsárgák és októbertől decemberig nyílnak.
A virágok reggel nyílnak ki és csak egy napig élnek. Minden egyes virágot ezért még a délelőtt folyamán kézzel meg kell termékenyíteni, mert délutánra már elvirítanak, meghalnak. Ha egy virág kimarad, később nincs esély a beporzására. (Egy ültetvényen ezért a virágzás idején naponta mintegy 1-2 ezer orchideát termékenyítenek meg.)
Egy virág csupán egy hüvelyszerű, 10-20 centiméteres toktermést hoz, ami a beporzás után 2 hónappal éri el a teljes méretét, de csak 9 hónap alatt érik meg: ekkor a hüvely csokoládébarnává, majd feketévé válik, végül hosszában széthasad és szabadjára engedi parfümös aromáját. Ezért, hogy megőrizzék az illatanyagait és minőségét, még a kettéválás után leszedik a vaníliahüvelyeket.
A betakarítás megfelelő időpontjának kiválasztása ezért alapvetően meghatározza, hogy milyen lesz a végtermék minősége. (Csakúgy, mint a jó bor esetében, a vaníliában is az érési folyamat végén halmozódnak fel az aromák.) A szüret általában júniusban kezdődik és októberben fejeződik be.
A vanília feldolgozása
A vaníliababokat a szüretet követő 48 órán belül le kell forrázni, majd 65C0-os vízben 3 percig áztatják. A termést a forrázás után lecsepegtetik, majd kiszárítják, ezáltal biztosítva a konzerválást.
A szárítás is két lépcsőben történik: először a napra teszik ki a termést kb 10 napra, majd az árnyékban folytatják a szárítást 2-3 hónapon keresztül. Az aromák ekkor alakulnak ki teljesen.
A vanília aromája nagyon komplex vegyület, több mint 180 különféle molekulából épül fel. A minőségi, aromával telt vanília rudak rugalmasak, hajlítgatás hatására sem törnek meg, héjuk olajosan csillogó és ellenálló.
Minden egyes bab több ezer fekete magocskát tartalmaz. A terméseket faládákban tárolják és rendszeresen átforgatják, hogy a penészesedést megakadályozzák.
Összesen közel 2 év szükséges ahhoz, hogy a vanília a beporzástól kereskedelmi forgalomba kerüljön.
A vanília jótékony hatásai
Édes illatával szinte mindenkit elvarázsol, nem véletlenül az egyik legnépszerűbb fűszer és illat. Felhasználása széleskörű, ápolja a testet és a lelket egyaránt.
- Kiváló antioxidáns, támogatja a szervezetet a szabad gyökök megkötésében, ezáltal csökkenti a különböző betegségek kialakulásának esélyét.
- Belsőlegesen vagy fürdőben alkalmazva beállítja a rendszertelen ciklust, de tehetjük masszázsolajba is, mert támogatja a női nemiszervek megfelelő működését és növeli a teherbe esés esélyét.
- Nyugtató, relaxáló, kellemesen lazító hatású, ajánlott levertség, depresszió, stressz esetén.
- Kisebb alvászavaroknál is sikeresen alkalmazható, de ügyeljünk rá, hogy ne vigyük túlzásba, mert a sok illat túl erőteljes lehet és akár irritálhatja is a nyálkahártyánkat.
- Afrodiziákum: segíti az együttlétekre való ráhangolódást, lazító és feszültségoldó.
- Remek ételízesítő, tedd hozzá kedvenc italodhoz, hogy fokozd az íz és aromaélményt.
A doTerra vanília olaja Madakaszkárról…
Mennyiben más? A doTerra a vanília feldolgozásánál egy új módszert, az ún. CO2-os szuperkritikus extrakciót (röviden CO2 kivonást) alkalmazza. Ez a kinyerési eljárás, rendkívül tiszta, nem szennyezi és sérti az illóolaj értékes hatóanyagait.
A termék megnevezésénél ezért, nem az essential oil, hanem az absolute kifejezéssel találkozhatsz, ami utal rá, hogy nem vízgőzdesztillációval készült…
Használhatod aromásan, helyileg -tisztán, és belsőleg is.
Beszereznéd a doTERRA termékeit?
Lépj kapcsolatba velünk! Vásárolhatsz regisztrált felhasználóként, vagy regisztráció nélkül a doTERRA oldalán.
Vásárolni szeretnék