You are currently viewing Zöld kardamom

Zöld kardamom

A harmadik legdrágább fűszer a világon. Nevéhez hűen (kardia = szív) és (amomum = fűszer) javítja a szív saját vérellátását, növeli annak terhelhetőségét. 

A kardamom a világ egyik legősibb és legelismertebb fűszere. Nem véletlenül nevezik a fűszerek királynőjének.

A kardamom ősi fűszer, gazdag, nagy horderejű történelemmel. Azt mondják, Kleopátra annyira csábítónak találta az aromát, hogy palotáját kardamom füsttel illatoztatta, amikor Marcus Antonius meglátogatta.

A gyömbérfélék családjába tartozó, leginkább a szegfűszeg aromájára emlékeztető zöld kardamom a fűszerek világában az egyik legrégebben felfedezett, ugyanakkor az egyik legdrágább típusnak minősül. A leleményes rómaiak arra is fényt derítettek, hogy a kardamom az illatosítószerek és aromaterápiás olajok összetevőjeként is kiválóan helytáll.

E neves fűszer vezető termelőjeként ismert Guatemala egyes helyein a kávénál is nagyobb becsben tartják e kulináris és gyógyászati célokra egyarán előszeretettel igénybe vett növényt.

Fogyókúra kardamommal

A kardamomot a fogyókúrázóknak zsírégető képessége miatt ajánljuk. Tapasztalatok szerint főleg a hasi zsírral könyörtelen, itt fejti ki a legjobban a hatását. Egy tanulmány kimutatta, hogy a vérben lévő vérlemezkék száma, illetve a glükózzal szembeni toleranciája is megemelkedik a kardamom hatására. Így szénhidrát- és zsírdús étrend mellett a szervezet a fűszernek köszönhetően nem tárol annyi zsírt.

Nyugtatja az idegrendszert…

sőt érzelmi jólétünk támogatója is a fűszer. Elősegíti a pozitív tulajdonságok, érzelmek kibontakozását: melegszívűvé, emberszeretővé tesz, örömtelivé varázsolja a mindennapi teendőket, megtisztítja a gondolatvilágot, nyugtatja a lelket és bátorságot ad a félelmek leküzdéséhez. Indiában úgy tartják, hogy serkenti az elmét, szívet, “világosságot” és örömöt ad a kardamom fogyasztása. A növény ezen tulajdonságainak köszönhetően antidepresszánsként használják. Oldja a szorongást és ellazít.

Fokozza az intelligenciát, örömtelibbé tesz, élesíti érzékeinket, nagyon jó memória javító. Mert olyan praktikus, mint a gyógyszer bevétel, így napi 2-3 alkalommal is megoldható a fűszer fogyasztása, ami állandó, vagy kúra hatást biztosít.

Javítja az emésztőrendszer egészségét

A kardamomot széles körben alkalmazzák az általános emésztés javítása érdekében. Kutatások kimutatták, hogy a kardamom fokozza a gyomor epesav szekrécióját tovább fokozva az emésztési folyamatot. A kardamom kivonatában található számos antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyület miatt az általános anyagcserét is stimulálja, így megakadályozza az emésztőrendszer egyéb problémáit.

Csökkentheti az asztmát

Az asztma olyan állapot, amikor a légúti simaizom-sejtek túlérzékenyek vagy gyulladtak, ami a terület korlátozásához vezet. A kardamomot évszázadokon keresztül természetes gyógymódként használják a légzőszervi megbetegedések, köztük az asztma kezelésében. A zöld kardamom kivonat gyulladáscsökkentő összetevőit vizsgálták, és bebizonyították, hogy csökkenti az általános allergiás reakciót azáltal, hogy javítják az általános üzenetküldési sorrendet (kalciumion csatornák), ami a légúti simaizmok ellazulását eredményezi.

Mikrotápanyagok

A jelenlegi étrend mellett gyakran nem kapunk elegendő fontos vitamint, ásványi anyagot és elemet, amelyek számos anyagcsere folyamatban is részt vesznek, amelyek fenntartják a test működését. 

A fehérje és az élelmi rostok mellett a kardamom számos fontos mikro- és fitotápanyagot tartalmaz, beleértve, a kalcium, réz, kálium, magnézium, mangán, cink, kálium, foszfor, vas, A-vitamin, C-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, és a B6-vitamin. 

Ezen mikroelemek némelyike kis koncentrációban van (például réz, cink, riboflavin és tiamin), míg más ásványi anyagok (például mangán, magnézium, cink és kálium) a kardamom fő aktív tápanyagai. Mindezek az összetevők fontos szerepet játszanak a vérkeringésben, a növekedés fejlődésében, a szövetek regenerálódásában és helyreállításában, a csontsűrűségben, a nemi hormonokban és az általános anyagcsere-egészségben.

Mely kardamom-tulajdonságok bírnak pozitív egészségügyi aspektusokkal?

Az intenzív ízvilággal felvértezett fűszert lenyűgöző egészségügyi hatásai miatt már több száz éve alkalmazzák a hagyományos gyógyászatokban. Mindezen tradicionálisan elismert hatások nagy részét a mai tudományos nézetek is alátámasztani látszanak. Ezekből emelünk ki néhány jellemző vonást:

 •  A kardamom magas antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.
 • Vérnyomáscsökkentő, vérnyomásnormalizáló hatása is egyre szélesebb körben (el)ismert.
 • Vizelethajtóként is hasznosítható.
 • A kardamomban fellelhető hasznos vegyületekkel a rákos sejtek elleni küzdelemben is mozgósíthatók. Laboratóriumi vizsgálatok során a tudósok rámutattak arra, hogy a kardamom-kivonat segítségével nagy eséllyel megnövelhető a rák elleni harcban közreműködő enzimek aktivitása.
 • Noha az előbb ecsetelt kardamom-tulajdonságok humán szervezetre, valamint a rákos sejtekre gyakorolt – tudniillik a daganatok növekedését megakadályozó – kimagasló hatásai további bizonyításokra várnak, mégis elmondható, hogy a jelenlegi laboratóriumi eredmények rendkívül ígéretesnek bizonyulnak.
 • A  kardamom számos olyan vegyületet tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentő kapacitásuknak köszönhetően védelmet nyújthatnak különféle krónikus betegségekkel szemben.
 • A fűszer bőséges antioxidánstartalmának betudhatóan megvédi a sejteket a károsodásoktól, lassítva, illetve megakadályozva a gyulladások kialakulását a szervezetben.
 • Optimális megoldást kínál az emésztési zavarokra, valamint az émelygés-enyhítésre egyaránt.
 • Antibakteriális hatásának köszönhetően megoldást kínál a fertőzések kezelésére.
 • Laboratóriumi kutatások során a szakemberek arra is felfigyeltek, hogy a kardamom-kivonatok effektívek lehetnek a gombás fertőzéseket, ételmérgezést, valamint különböző gyomorproblémákat okozó baktériumtörzsekkel szemben.
 • Abból a képességéből kifolyólag, hogy el tudja lazítani a légutakat, a kardamom légzésjavító, és oxigénfelhasználás-stimuláló hatással is rendelkezik.
 • Vércukorszint-csökkentő, azt szabályozó hatásáról is ismeretes.
 • Továbbá a kardamom csökkentheti a megemelkedett koleszterinszintet.
 • Ugyancsak antioxidáns-tartalmának betudhatóan a szorongás-csökkentésben is jeleskedik.

Forrás: TENmag

 

Vélemény, hozzászólás?